MACEDÓNIA - ALBÁNIA
2013. 09. 08 - 09. 21.

FÉNYKÉPES ÚTINAPLÓ

2013. 09. 08. vasárnap
Hosszú út után a csapat hiánytalanul megérkezett a szkopjei kempingbe. Út közben a vállalkozó kedvűekkel megnéztünk egy 4000 éves csillagvizsgálót is. Este már sötétbe fordult a jó hangulatú megbeszélés a következő napok programjáról.

2013. 09. 09. hétfő
Szép hosszú napunk volt. Az egész napos buszos kirándulás során először egy igazán különleges helyen jártunk: a Kőbabákat néztük meg. Majd a Balkán legrégebbi városával, Kratovóval ismerkedtünk. Egy kiadós ebéd után a szkopjei sétával zártuk a napot.


2013. 09. 10. kedd
Ma mindeki szabadon választhatott a programok között: kolostotok, mecsetek és egy gyönyörú kanyon szerepelt az "étlapon". Az estét már az Ohrid tó partján tötlöttük - még mindig Macedóniában. A mindenki által kiemelt fő csoda ma a tetovói festett mecset volt.

2013. 09. 11. szerda
Az időjárás ma nem volt igazán kedvünk szerint való. Ohrid csodálatos városának megnézése  a program, amelyet állandó zivatarok és az esőtől való menekülésünk szabdaltak fel. Késő délutánra végre kitisztult az idő, és ekkor teljes szépségében tárult elénk ez az ősi város és a tó is. Az egyfogú tengerészről és az omlós báránysültről a résztvevő családtagok majd személyesen számolnak be.

2013. 09. 12. csütörtök
Az időjárással dacolva alakítottuk a mai programot. Az Ohrid tó partján megnéztünk egy nagyon látványos őskori skanzent, majd egy gyönyörű ortodox templom-kolostor együttest. Aztán a Prespa-tóhoz buszoztunk át és egy kiadós ebéd adta az alapot a négy jóféle macedón bor megkóstolásához. A Prespa tó mélységéről és a víz hőmérsékletéről Jancsi tud részletesen beszámolni. Szegény busz sofőr a visszafelé úton élvezhette a csoport magyar népzenei jártasságát.

2013. 09. 13. péntek
Hát nem volt egy egyszerű nap. Megküzdöttünk a "kiváló" albán utakkal, a GPS készülékek minden nyűgével, de végül mindannyian az Égei-tenger partján egy ici-pici kempingben töltjük az éjszakát. Azért voltak ma gyönyörű tájak és egy szép város - Gjirokastra - is a programban.

2013. 09. 14. szombat
Ma két igazi gyöngyszemet láttunk: az ókori ásatásokat Butrint városában, majd a Kék Szem forrást, amelyet napi több millió literes vízhozama tesz különlegessé. Nem kellett sokat autóznunk a következő kempingig, de az sokáig tartott, mert a tenger mellett futó út minden kanyar után más és más csodálatos kilátással kápráztatott el bennünket.

2013. 09. 15. vasárnap
Ma igazából pihenő nap volt. Már annak, aki pihenni akart. Ők - a többség - strandoltak, élvezték a kristálytiszta és meleg tengert. A vállalkozó kedvűek viszont terepjárókkal kapaszkodtak fel a környező hegyekbe és lélekzet elállító panorámákkal találták magukat szemközt. Meg igazi, turisták által alig látott, eldugott albán falvakkal. Este a kemping tulajdonosa süt nekünk roston halat, hogy miképpen sikerült a vacsora, arról majd holnap töltünk fel képeket.

2013. 09. 16. hétfő
Hát íme a tengeri fogas, amely társaival együtt a roston végezte. Meg a hasunkban. Egy kellemes este után reggel nekiindultunk a Llogara-hágónak, ahonnan ezer méterről nézhettünk le a tengerre. Utána egy gyönyörű elhagyatott várat láttak, akik odataláltak, majd "kitűnő" utakon jutottunk be a kempingbe. Itt szinte a hullámok nyaldossák az autóink kerekeit. Pazar a környezet, a naplemente meg egyszerűen káprázatos.

2013. 09. 17. kedd
Mai kirándulásunk Berat-ba, egy igazi múzeum városba vezetett. A csoport számára meglepetésként egy Tiranaban élő magyar idegenvezető kísért el bennünket, akitől rengeteg mindent megtudtunk az albán élet szépségeiről. Egy kiadós ebéd után buszoztunk vissza a kempingbe és éppen megúsztuk, hogy a felhőszakadás a szabadban érjen bennünket. Azért még egy boltot útba ejtettünk: úgy tűnt minden otthon maradottnak visznek haza a csoport tagjai ajándékot :-)

2013. 09. 18. szerda
Este 10 óra, Shkodra, Albánia, telihold. Mögöttünk a tó, előttünk az Albán-Alpok hegyvonulatai. Megettünk ma több tucat bureket, és épségben elértünk az utolsó kempingbe. A csapat fáradt, de lelkes. Majd otthon jól kipihenjük magunkat...

2013. 09. 19. csütörtök
Ma ismét nehéz napunk volt. A tecnika igazi csodái, a sokat látott Mercedes kisbuszok segítségével eljutottunk az Albán-Alpok legbelső részeibe. Igaz nagyon megszenvedtünk az élményért - összesen majnem 6 órányi úttalan utakon való zötykölődéssel - de a látvány és a hangulat, no meg a rakival felvezetett ebéd a csapat jó részét kárpótolta a nehézségekért.

2013. 09. 20. péntek
Az utolsó együtt töltött napunk igazán jól sikerült. Hajókiránduláson voltunk a Koman-tavon, de előtte még megcsodáltunk egy frissen levadászott medvét is az út mellett. Ragyogó napsütésben csónakáztunk végig a meredek sziklafalak között. Visszafelé egy shkodrai városnézés-fagyizás is befefért a programba. Este a búcsú vacsorával zárult a közös túra.